Tratamentul cu celule stemm

Societatea Internaţională pentru Cercetarea Celulelor Stem (ISSCR) a elaborat recomandări pentru a reglementa cadrul studiilor clinice bazate pe celulele stem şi pentru a proteja pacienţii de terapii neconsolidate.

 

În ştiinţă nu există miracole!

Acesta este mesajul ce este transmis de ani de zile de cercetători din întreaga lume, mai ales atunci când vine vorba de celule stem.

Un subiect care, pentru cei ce trăiesc în lumea dură a bolilor genetice, creează numeroase speranțe dar ascunde și pericole perfide. Din păcate, răspândirea “clinicilor speranţei” în ţări precum China, India, Thailanda, Ucraina şi Brazilia, devine din ce în ce mai incontrolabilă, subminând credibilitatea ştiinţei însăşi. Este vorba despre acele ”clinici”, mai bine descrise ca “centre de origine dubioasă “, care în schimbul a 10-20 de mii de euro vă promit să învingă boli, cum ar fi distrofia musculară sau scleroza cu injecţii de presupuse celule stem. Este inutil să spunem, totul este o farsă uriaşă, cu consecinţe care ar putea fi foarte grave.

 

Terapiile consolidate sunt de fapt foarte puţine, cum ar fi transplantul de celule stem hematopoietice pentru leucemie sau a celor epiteliale pentru regenerarea pielii şi corneei. Există în schimb mai multe clinici care pun în pericol pacienţii, profitând de lipsa de conştientizare, de timpul de care cercetarea are nevoie pentru a trece de la teorie la practică.

 

Pentru a combate această piaţă de nepătruns a “promisiunilor false” şi care susţine aşa-numitul “turism al celulelor stem”, Societatea Internaţională pentru Cercetarea Celulelor Stem (International Society for Stem Cell Research – ISSCR) a hotărât să elaboreze recomandări împotriva excrocheriilor bazate pe celule stem. Susțin aceste linii directoare publicate în revista Cell Stem Cell, mai mult de treizeci de oameni de știință, între care specialiști în bioetică şi tehnicieni, cu un ghid care serveşte la avertizarea pacienţilor pentru a face distincţia între studiile cu bază ştiinţifică şi înşelătoriile periculoase. Un al doilea obiectiv al recomandărilor este de a clarifica confuzia uriașă care se face în acest moment în legătură cu potenţialul terapeutic al celulelor stem adulte şi celor embrionare.

 

Printre oamenii de ştiinţă implicaţi în elaborarea recomandărilor apar și patru italieni: Giulio Cossu de la Spitalul San Raffaele din Milano, cunoscut pentru studiile sale privind mesoangioblaștii ca o posibilă sursă de tratament pentru distrofia musculară Duchenne, Elena Cattaneo, director al Centrului de Cercetare Interdepartamentală a  Celulelor Stem (UniStem) din Milano, care de mulți ani face cercetare asupra celulelor stem embrionare şi luptă pentru libertatea de cercetare în acest domeniu, Michele De Luca, director al Centrului pentru Medicină Regenerativă al Universității din Modena şi Reggio Emilia, un pionier al studiilor de celule stem epiteliale folosite în regenerarea pielii şi a vederii şi Marina Cavazzano Calvo, care lucrează asupra celulelor stem la Paris.

 

* translația clinică = procesul prin care un tratament care a fost demonstrat în laborator este aplicat la testarea pe voluntari umani